Een strakke, egale vloer is de basis voor een mooie en nette vloerafwerking. Of je nu laminaat, parket, tapijt of tegels legt, een goede voorbereiding van de ondergrond is essentieel voor een mooi eindresultaat. Het egaliseren van de vloer is een belangrijke stap die ervoor zorgt dat oneffenheden en hoogteverschillen worden weggewerkt, waardoor de vloer perfect vlak wordt. In dit artikel bespreken we wat vloer egaliseren precies inhoudt, waarom het zo belangrijk is en hoe je te werk gaat.

Wat is vloer egaliseren?

Vloer egaliseren houdt in dat de ondergrond wordt voorbereid om een gelijkmatige vloerafwerking mogelijk te maken. Dit betekent dat eventuele oneffenheden, scheuren, deuken of andere afwijkingen in de vloer worden weggewerkt. Vaak wordt er gebruik gemaakt van egaliseermiddel, een speciaal product dat ervoor zorgt dat de ondergrond egaal en vlak wordt. Hierdoor wordt voorkomen dat de vloerbedekking straks niet mooi aansluit of dat er beschadigingen ontstaan door de oneffenheden in de ondergrond.

Waarom is vloer egaliseren belangrijk?

Het egaliseren van de vloer is van groot belang om verschillende redenen. Allereerst zorgt een egale ondergrond ervoor dat de vloerafwerking strak aansluit en mooi ligt. Dit voorkomt problemen zoals bobbels, losliggende delen of ongelijke voegen. Daarnaast zorgt een egale vloer ervoor dat de vloerafwerking langer mooi blijft en minder snel slijt. Ook zorgt het voor een betere warmte- en geluidsisolatie, omdat er geen luchtholtes onder de vloer ontstaan.

Hoe ga je te werk bij vloer egaliseren?

Tegelvloer egaliseren is een klus die zorgvuldig moet worden uitgevoerd. Allereerst is het belangrijk om de ondergrond goed te inspecteren om te bepalen of er sprake is van oneffenheden of hoogteverschillen. Vervolgens dien je de vloer voor te bereiden, bijvoorbeeld door loszittende delen te verwijderen of scheuren op te vullen. Daarna breng je een primer aan, die ervoor zorgt dat het egaliseermiddel goed hecht aan de ondergrond. Vervolgens kun je het egaliseermiddel aanbrengen en uitvlakken met een egaliseerspaan. Het is belangrijk om tijdens het egaliseren de droogtijd en de verwerkingsinstructies van het egaliseermiddel goed in de gaten te houden.

Belang van een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk, en dat geldt zeker bij het egaliseren van de vloer. Zorg ervoor dat je de juiste materialen en gereedschappen in huis hebt voordat je begint. Daarnaast is het belangrijk om de ondergrond goed te inspecteren en eventuele beschadigingen te repareren voordat je begint met egaliseren. Op die manier voorkom je dat de vloer egaliseren uiteindelijk niet het gewenste resultaat oplevert.

Expertise

Deze blog is geschreven door Richard. Al jaren een expert op het gebied van vloeren egaliseren. Met meer dan 15 jaar ervaring in de bouw- & egaliseerbranche heeft Richard de juiste kennis in huis om jou te voorzien van gedegen advies over het egaliseren van vloeren.