Deze soorten isolatie leveren je het meeste geld op

Dat je flink geld kunt besparen als je je woning isoleert, is onderhand bekend bij de meeste Nederlanders. Maar welke soort isolatie is nu echt de moeite waard? Waarmee zorg je ervoor dat je echt minder betaalt op je energierekening? We geven je drie praktische tips en vertellen je wat je daarop verdient.

Spouwmuurisolatie

Spouwisolatie kan je ontzettend veel geld opleveren. Gemiddeld levert het namelijk 20 tot 25 procent besparing op je jaarlijkse energiefactuur op. Daarentegen zijn de kosten van spouwmuurisolatie relatief laag.Gemiddeld schommelt de prijs tussen de 15 en de 30 euro per vierkante meter. Voor een tussenwoning met een spouwmuur van 60 à 120 vierkante meter kan je dus rekenen op een totaalbedrag van ongeveer 1750 euro. De precieze kosten hangen o.a.af van welk materiaal er wordt gebruikt om de spouwmuur te isoleren.

Houd er rekening mee dat je vaak subsidie kunt krijgen voor spouwmuurisolatie. Zo krijg je voor een tussenwoning 200 euro subsidie, voor een hoekwoning 450 euro subsidie, net als voor een 2 onder 1 kap. Voor een vrijstaande woning kun je wel 700 euro subsidie krijgen. Zo wordt het laten isoleren van je woning een stuk betaalbaarder.

Vloerisolatie

De vloer isoleren is een uitstekende manier om je woning te verduurzamen. Met vloerisolatie verbruikt je woning een stuk minder energie. Per vierkante meter kan een goed geïsoleerde vloer een besparing van 5 tot 7 kubieke meter gas opleveren. Concreet komt dat neer op wel 10 tot 15 procent op je gasrekening.

Dankzij vloerisolatie wordt de warmte in huis beter vastgehouden. Een tochtige vloer is namelijk een van de belangrijkste redenen waarom er warmte in huis verloren gaat. Is je vloer goed geïsoleerd, dan blijft het binnen warmer en hoef je minder te stoken. Soms scheelt dat tot wel 4 graden op je kamertemperatuur. Vloerisolatie is dus zeker de moeite waard. 

Goedkope isolatie: naden en kieren dichten

Naast spouwmuurisolatie en vloerisolatie kun je zelf ook allerlei dingen doen om ervoor te zorgen dat je op energie bespaart. Zo kun je bijvoorbeeld alle naden en kieren in huis dichtmaken. Voor een gemiddelde hoekwoning of een 2-onder-1-kap kan dat wel 50 kubieke meter gas per jaar schelen. Dat komt neer op een jaarlijkse besparing van ongeveer 70 euro. Zet je dan je thermostaat ook nog een graadje lager, dan bespaar je nog eens zo’n 170 euro per jaar. Dat kan prima, want het huis voelt nu immers warmer aan.

Naden en kieren kun je zelf dichten met kit. Je kunt het ook laten doen, maar dat kan behoorlijk aan de prijs zijn. Laat je het doen, dan moet je voor een eengezinswoning op ongeveer 1300 euro aan kosten rekenen. Gelukkig kunnen de meeste mensen prima zelf aan de slag.